Complot of compleet?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is oud-slot-23769795.jpg

Op het moment dat ik dit schrijf is de “tweede golf” van het Coronavirus in volle gang en onze overheid druk aan het debatteren over de ontwikkelingen van en maatregelen betreffende dit Coronavirus. Het virus dat de wereld, en ook ons land, al maanden in zijn greep heeft…

Het virus heeft zijn stempel voorgoed op de wereld gezet. “Voor en na de Coronatijd” daar denk ik wel eens aan. Voor en na de Tweede Wereldoorlog. Voor Christus en na Christus…allemaal voor en na’s. Een tijd van voor en een tijd van na. De wereld van 2019 zal volgens mij niet meer terugkomen.

Binnen de christelijke en niet christelijke wereld zie ik allerlei ontwikkelingen van complottheorieën over het Coronavirus en de huidige wereld én hun wereldleiders. Ik zie mensen die er zich volledig op storten en alles volgen wat er maar gepubliceerd wordt. Mensen kiezen partij en vormen een mening. Het drijft mensen uit elkaar. Maar hoe ga ik daar mee om? Wat doet deze situatie en deze ontwikkelingen met mij, met jou als christen?

Eén ding is voor mij zeker. De wereld verandert snel. En m.i. niet ten goede. Mensen verharden, worden meer en meer egoïstisch. Er zijn heel veel digitale platformen waar je je mening op kwijt kan en men maakt daar veelvuldig gebruik van. Op allerlei wijzen. Anoniem of niet anoniem. We vinden van alles en roepen van alles. Wetteloosheid steekt steeds meer de kop op. Wie zit er achter die wetteloosheid? Ik denk dat de tegenstander van God, de satan er achter zit. Hij wil verdeeldheid zaaien, angst, twijfel, uitzichtloosheid, wanhoop, boosheid etc. De satan is, helaas voor ons als christenen, nog steeds de huidige heerser van de deze wereld. Daar waar hij kan zal hij zich steeds meer willen manifesteren, laten zien. 1Pe 5:8 NBG zegt: Wordt nuchter en waakzaam. Uw tegenpartij, de duivel, gaat rond als een brullende leeuw, zoekende wie hij zal verslinden.

Het woord complot heeft o.a. als synoniem: samenzwering of geheim plan, aanslag, geheim verbond, intrige, ondermijning, samenspanning, sluwe tegenwerking, snood plan. Deze woorden zeggen niet veel goeds. Vooral tegen degene die het betreft. Er zit iets geheimzinnigs bij. Iets wat het daglicht niet zou willen zien.

Op een aantal plaatsen op deze site schrijf ik dat voor mij Jezus het vertrekpunt is voor mij als volgeling m.b.t mijn beeldvorming van en handelen in deze huidige wereld. Dat houd ik voor ogen. Ook in deze tijd. Sterker nog…juist in deze tijd! Dat is niet altijd even makkelijk, maar Hij is een goede leermeester en we hebben Gods Geest die ons wil helpen. Dus ik kijk naar Jezus. Ik probeer mij in te beelden hoe Hij in deze Corona situatie zou staan. Daar van te leren. Jezus was niet onbekend met samenzweringen of complotten. Tegen Jezus waren ook complotten gesmeed. In Mat 26:4 NBG staat : en zij beraamden een plan om Jezus door list in handen te krijgen en te doden.

Hoe ging Jezus er mee om? Hij was zich bewust van de situatie en bewust van de weg die Hij heeft gekozen te gaan. Voor ons. Hij bleef afgestemd op Zijn Vader en liet zich niet leiden door wat andere mensen achter de schermen aan het doen waren. Hij was zich bijvoorbeeld bewust van de keuze van Judas, één van de discipelen die Hij zelf heeft uitgekozen. Dat Judas een sleutelrol spelen zou in zijn arrestatie. Jezus was bezig met wat Hij zelf voor ogen had, het plan van God uitvoeren, tot het einde. Niet opzij kijken maar vooruit. Koste wat kost! Zelfs Zijn leven er voor willen geven. En dat betekent voor mij dat Hij verder keek dan wat er om Hem heen gebeurde. Hij was compleet bezig met Zijn weg in het plan van God met de mens(heid).

Wat zijn synoniemen van compleet? Evenwichtig, Harmonieus, Die karakter heeft, Afgerond, Algeheel, Allround, Finaal, Geheel, Geheel en al, Heel, Helemaal, Intact, Lijnrecht, Ongeschonden, Onverkort, Plenair, Totaal, Vol , Volkomen, Volledig, Volmaakt, Volslagen, Volstrekt, Voltallig, Voltooid, Vrijwel, Voleindigd, Completeren, Voltallig of volkomen maken, tot een geheel brengen.

Wat staan hier mooie woorden tussen die je zo kan zetten naast Jezus en Zijn werk! Geweldig!

Als ik mag kiezen tussen complot of compleet, dan ga ik voor compleet. Ik ben mij bewust van wat er om mij heen gebeurd. Maar wanneer ik Jezus, mijn Heer en Redder en God, mijn hemelse Vader, volledig ga betrekken in mijn keuzes en mijn leven van alle dag, dan hoef ik niet bang te zijn voor wat er gebeurt of gebeuren zal.

Jezus leert ons om compleet op Hem te vertrouwen, om compleet voor Hem te leven. Om verder te kijken dan wat er op aarde gebeurt. Zicht op de hemelse realiteit. Op wat er in jouw hemel gebeurt. Daar is de strijd gaande. En dat heeft zijn uitwerking hier op aarde.

Jezus weg en werk op aarde heeft ons eeuwige leven gebracht. Wij moeten dan ook leren om (in) die eeuwigheid te gaan zien.

NBG Mic 4:5

Want alle volkeren wandelen elk in de naam van zijn god, maar wij zullen wandelen in de naam van de HERE, onze God, voor altoos en immer.

31/10/2020

Op de pagina spreekbeurten heb ik onlangs een spreekbeurt toegevoegd van Bernie Visser over zicht krijgen in de geestelijke wereld. Een duidelijke, eenvoudig te luisteren boodschap. ( klik hier om te kijken)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s