Wat hoor ik?

Wat hoor ik, waar luister ik naar?

Ik was laatst in Utrecht voor mijn werk en stond met de auto stil voor wegwerkzaamheden. Ik stond vlak naast een fietspad. Mijn ogen vielen op de fietsers die langsreden. Ik zag er veel met oordopjes of koptelefoon op. Ondanks de tijdelijk veranderde verkeersomstandigheden koos men zich er voor om blijkbaar “in de eigen wereld”te zijn. fietser-met-koptelefoonIk begon met tellen van het aantal fietsers en het aantal met dopjes of koptelefoon op. In die korte periode dat ik er stond had zeker 60% dopjes in of een koptelefoon op. Nu is dit niet tekenend voor Utrecht en is het ook niet voor het eerst dat ik mensen met dopjes of koptelefoon zie, maar toen kwam het veel bewuster bij mij binnen.  Waar luisteren die mensen eigenlijk naar? En waarom sluiten ze zich af?

Muziek speelt een belangrijke rol in het leven van mensen en bedrijven. Ik heb zelf gemerkt dat muziek iets met je doet. Wil je met sporten een prestatie leveren dan luister je naar andere muziek dan wanneer je je wilt ontspannen of droevig bent. Muziek doet iets met je gemoedstoestand. Muziek komt dus verder dan alleen je oren. Het komt in je hoofd en ook in je hart.

Uit Ezechiel 18: 13-14 (SV) kan je afleiden dat behalve dat Lucifer (satan) een aartsengel was (een regerend engel), hij ook de engel was die leiding over de muziek, de engelenkoren en aanbidding van God had. Hij was de engel die het dichtst bij God stond. We weten allemaal dat hij jaloers werd op de mens door God geschapen. Daardoor verloor hij zijn belangrijke plaats naast God aan de mens. Die jaloersheid veroorzaakte zijn val. Door zijn val werd Lucifer (= lichtdrager) de tegenstander (= satan) van God. Hij is er op uit om de mens, Gods schepping, te vernietigen.

Waarom schrijf ik dit? Om zicht te creëren op muziek en de invloeden daarvan. Daar is een heleboel studiemateriaal over. Ben je hier in geïnteresseerd dan is er op internet genoeg over te vinden. Kort wil ik aangeven dat niet iedere muziek goed is. Dat je je bewust wordt van wat muziek met je denken, emotie en hart kan doen. Ook wil ik aangeven dat het goed is om de stilte te zoeken. Ook zonder muziek te kunnen. Om lekker buiten te zijn en van de stilte te genieten. God is in de avondbries, de stilte.

1 Koningen 19: 9 – 13

Daar vond hij een grot waar hij die nacht bleef slapen.Toen vroeg de Heer hem: “Wat doe je hier, Elia?” 10 Elia zei: “Ik heb heel erg mijn best gedaan voor U, de God van de hemelse legers. Maar de Israëlieten hebben zich niet meer aan uw verbond gehouden. Ze hebben uw altaren afgebroken en uw profeten gedood. Daardoor ben ik alleen overgebleven. En nu proberen ze mij óók te doden.” 11 De Heer zei: “Ga naar buiten en kom bij Mij op de berg staan.” Vlak voordat de Heer voorbij zou gaan, begon het geweldig hard te stormen. De wind die voor de Heer uit ging, verscheurde bergen en brak rotsen stuk. Maar de Heer was niet in de storm. Na de wind kwam er een aardbeving. Maar de Heer was niet in de aardbeving. 12 Na de aardbeving kwam er een vuur. Maar de Heer was niet in het vuur. Na het vuur hoorde Elia het suizen van een zacht briesje. 13 Zodra hij dat hoorde, sloeg hij zijn mantel voor zijn gezicht en bleef in de ingang van de grot staan.

God dringt zich niet op. Hij is vrede, rust en geduld. Hij wil contact met je. Hij wil je uit jouw wereld en in Zijn hemel halen. Dagelijks.

Doppen in je oren, een koptelefoon op geeft m.i. een signaal af van: “laat me even alleen, ik wil niet gestoord worden.”Het is dan maar goed dat God geen koptelefoon heeft. Hij sluit Zich niet af. Het is ook maar goed dat Jezus geen koptelefoon op heeft. Hij wil juist contact. Met jou. Hij wil spreken om gehoord te worden.

Muziek kan je in allerlei sferen brengen die je ver van God weg doen drijven. Tegelijkertijd wil ik zeggen dat er mooie muziek is waardoor God door de teksten en muziek heen tot je kan spreken. Muziek moet m.i. niet leiden tot massahysterie, het creëren van sferen van vervoering en wegdrijven naar andere sferen. Muziek mag je hart raken maar moet volgens mij je ten alle tijden je bij je bewustzijn houden. Weten wat je zingt en wie je aanbidt!

Wees wijs en open de oren van je hart voor de stem van God en Jezus. Sluit je niet af!

28/12/2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s