Ondernemers én Bovennemers!

Ik hoor de laatste tijd steeds meer reclames over “data driven” (data gedreven/gestuurd) ondernemen. We moeten bedrijfsvoering gaan doen op basis van verzamelde gegevens. Veel apps verzamelen veel gegevens van de gebruiker, zonder dat die het meestal weet. Iedereen is gegevens aan het verzamelen…Ook gaan we niet alleen meer met rode en zwarte cijfers rekenen, maar ook met groene cijfers: Hoe milieubewust is je bedrijf…?

Het voeren van een onderneming gebaseerd op metingen, cijfers, gegevens lijkt steeds belangrijker. Bedrijven worden ook steeds meer beoordeeld op hoe milieu vriendelijk ze bezig zijn. Waar gaan we naartoe?

Dat we milieubewuster mogen zijn is een goed iets, maar dat we dat ook al weer moeten bewijzen en meten? Deze ontwikkelingen doen mij sterk denken aan een stukje dat ik een paar jaar geleden op de website heb gezet. Dat gaat over Hebreeuws en Grieks denken.

Ik heb het overzicht er weer even bij gehaald en er een aantal punten uitgehaald. Deze verschillen vallen nu nog meer op….5 jaar later!

Hebreeuws denken: – tegenover – Grieks denken:

Mens in onderdanige relatie tot God. – tegenover – Mens is autonoom.

Kennen van God. – tegenover – Kennen van jezelf.

Geschapen naar Gods beeld. – tegenover – Verering van het lichaam.

Samenvoegen, integreren. – tegenover – Dingen van elkaar scheiden, analytisch.

Doen, ervaren….wat kan ik doen, hopen. – tegenover – Denken, leren…wat kan ik weten.

Vertelt verhalen, gedachten illustreren. – tegenover – Zoekt bewijzen, stelling verdedigen.

De toekomst ligt open, niet alles is af. – tegenover – Graag alles op een rijtje, compleet.

De kosmos verstaan vanuit de mens. – tegenover – De mens verstaan vanuit de kosmos.

Besef van zonde, schuld en vergeving. – tegenover – Geen zondebesef…besef van lijden.

Leven als geheel, je kunt juist kracht in zwakte ervaren. – tegenover – Onthouding van alle religieuze overwegingen.

Dit zijn maar enkele van de verschillen tussen Hebreeuws en Grieks denken. Het valt mij op dat de wereld steeds meer Grieks bezig is.

Dan komt de vraag al snel bij mijzelf terecht. Hoe sta ik in verhouding tot mijn denken. Hoe denk ik?

Ik besef dat het als volgeling van Jezus steeds belangrijker is om te onderzoeken waar iets vandaan komt, wat zit er achter? Wat doet dit met mij? Het is dan ook belangrijk om jezelf regelmatig te onderzoeken, samen met Jezus. Het beter kennen van jezelf, maar dan vanuit Gods perspectief!

Onze wereld draait vooral om geld verdienen. Heb je veel geld dan kan je veel. Heb je weinig geld dan kan je weinig. Het is belangrijk je, als volgeling van Jezus, te beseffen dat deze aarde nog steeds in handen van Gods, en ook Jezus, tegenstander de satan is. Wanneer wij ons leven in de handen van onze Heer Jezus Christus hebben gelegd en onder Zijn leiding verder willen leven, zijn wij bijwoners op deze aarde geworden. Het plan van God én het werk van Jezus zullen daar in de toekomst een verandering in gaan brengen. Maar zover is het nog niet, en ik verwacht dat het Griekse denken in de nabije toekomst steeds meer ruimte zal krijgen.

In mijn werk ontmoet ik veel christelijke ondernemers. Hoe ga je als christelijke ondernemer om met deze ontwikkelingen? Omzet maken en geld verdienen is belangrijk voor ondernemers. Het betreft dan het voortbestaan van je bedrijf, het uit kunnen betalen van de mensen die in je onderneming werken, het kunnen betalen van de diverse belastingen, het proberen te laten groeien van je onderneming én er zelf ook een boterham uit kunnen halen etc. etc. En in dat alles toch afhankelijk willen zijn van God en Jezus. Belangrijk in dat proces is dat je je relatie met Jezus en God levend houdt. Hen betrekken in je onderneming, in je bedrijf. Leiding van “boven” vragen voor je “onder”neming!

Leiding van “boven” vraagt een objectieve kijk op jezelf, je motivaties en beweegredenen voor bepaalde keuzes. Niet als ondernemer maar vooral als mens. Want als het goed is is de mens de ondernemer geworden.

Twee ondernemers die ik ken, twee zussen, die ook samen een bedrijf hebben gehad én als ondernemer ook participeren in het bedrijf van hun man, hebben samen besloten om iets nieuws op te zetten vanuit de passie die ze hebben met betrekking tot het groeien en ontwikkelen als vrouw. Dit vanuit bijbels en psychosoiaal perspectief. Allebei hebben ze diverse studies gedaan en in de eerste helft 2021 hebben ze Lech Lecha opgestart en ingeschreven in de KvK en eind juni 2021 hebben ze het eerste weekend al gehouden.

Zelf schrijven ze er dit over:

Vanuit Lech Lecha geven wij training en onderwijs vanuit bijbels en psychosociaal perspectief, gecombineerd met creatieve werkvormen. Deze combinatie maakt het onderwijs dynamisch, praktisch en direct toepasbaar in jouw leven. Wij willen je graag inspireren en uitdagen meer in Gods kracht te gaan staan. Tijdens de training wordt je gecoacht en krijg je ‘tools’ aangereikt die jou helpen steeds meer te ontdekken wie jij bent in Hem en te groeien in je relatie met God en Zijn plan met jouw leven! Tijdens de meerdaagse trainingen staat naast verdieping ook verbinding met mede-cursisten en ontspanning centraal. 

Op dit moment bieden wij de training ‘Identiteit’ en ‘Grenzen’ aan, maar wij hopen in de toekomst nog meer nieuwe trainingen aan te bieden! Het is ook mogelijk om trainingen in een andere vorm te doen, bijvoorbeeld dagdelen i.p.v. hele dagen. Heb jij ideeën of specifieke wensen of een training op maat voor jouw groep, laat het ons weten!  

Kijk op de website voor meer info: https://www.lechlecha.nl

Mooi aan dit initiatief vind ik dat ze een bedrijf gestart zijn vanuit de mens, niet vanuit data. Dat ze het belang er van in zien dat je mag groeien en ontwikkelen. Meer en meer worden zoals God je bedoelt heeft. En wanneer je daar wat hulp bij nodig hebt, je dat kan vragen.

Soms heb je anderen nodig om je weer even verder op weg te helpen, je handvatten en tools te geven om zelf verder te kunnen groeien in het koninkrijk van God. Daar mag je namelijk nu al in leven. Soms is het goed om de zaken waar je mee worstelt of tegen aan loopt te kunnen delen met anderen. Dat helpt je verder. Dan klim je als mens weer een stuk hoger op de weg met Jezus. Esther en Marian hebben de keuze gemaakt om anderen te willen helpen, vanuit een eigen ervaren en verlangen. De ander verder helpen op de weg van het leven, onder leiding van Jezus Christus!

Een mooie initiatief, een waardevol initiatief. Ondernemers die boven de aardse zaken uit kijken:

De mens centraal, God en Jezus volgend!

3 juli 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s