Kerk of gemeenschap?

11/02/ 2017

Zaterdagmorgen probeer ik altijd even te sporten, zo vlak voordat de club sluit wil ik nog even gaan. Bijna letterlijk het laatste uurtje van de wekelijkse openingstijd ;-).

De club is zo’n kilometer lopen van mijn huis en vaak wandel ik er even heen. Op mijn weg kom ik dan 4 kerkgebouwen tegen. Vier verschillende kerken liggen binnen een straal van 500 meter bij elkaar vandaan. Eentje ligt er letterlijk naast de club waar ik sport. Tussen de inspanningen door stond ik even naar buiten te kijken, naar het kerkgebouw en de volgende gedachte kwam bij mij binnen:

cropped-img_0503.jpg

Kerk of gemeenschap?

Het grote voorbeeld van hoe ik wil leven is Jezus Christus. Nu ben ik beslist niet tegen kerken en al hun activiteiten. Jaren lang ben ik er deel van geweest en heb mij met veel plezier altijd ingezet. Ook voor jongerenactiviteiten. Ik heb daarin ook de zegen van God mogen ontvangen. Nog steeds bezoek ik gemeentes en een kleine huisgemeente.

Gaat het om een kerk of gemeenschap volgens Jezus?…

In gedachten keer ik terug naar de tijd waarin Hij hier op aarde leefde. Hij kwam regelmatig in de synagoge. Groeide er mee op. Maar bovenal groeide Hij op in de aanwezigheid van God, Zijn hemelse Vader. Dat lezen we in Bijbel. De leiders van het Joodse geloof waren kritisch en sceptisch naar Hem. Ze konden Zijn woorden en boodschap niet plaatsen. Uiteindelijk zijn zij de oorzaak geweest dat Jezus is gekruisigd.

Wij bouwen kerken, kerkgebouwen voor gelovigen om samen te komen. We gaan naar binnen ontvangen onderwijs en koffie. Als we gaan zitten op zondagmorgen dan groeten we onze buren. We luisteren naar het gesproken woord en zingen. In sommige kerken kunnen we hardop bidden. We ontvangen de zegen en gaan naar huis. In sommige kerken kan je een kopje koffie drinken. Bij de ene kerk iedere week, bij de andere kerk 1 keer per maand. Bij de één moet je ervoor betalen, bij de ander is het gratis. Ik bedoel dit niet cynisch maar zo gaat het, toch? Onder de koffie kan je elkaar ontmoeten, bijpraten, elkaar bemoedigen. Op doordeweekse dagen kan je er vaak terecht voor bijbelstudie of andere activiteiten. Heel mooi. Echt!

Maar ik zie ook dat mensen de kerk in komen, direct naar hun plaats gaan, vaak dezelfde plaats , en als het amen is gesproken ze weer naar huis gaan. Ik weet uit ervaring dat in de meeste kerken het niet makkelijk is om mensen te vinden die de handen uit de mouwen steken voor de verschillende taken en functies binnen de kerk. Er zijn altijd “vacatures”. En vaak is het vervolgens zo dat weinig mensen veel doen. Ik ken zelfs veel mensen die uitgeput zijn geraakt door hun inspanningen voor de kerk. Zelfs sommigen waarvan hun geloof is gaan wankelen vanwege deze situaties!

Weer terug naar Jezus. Wat zou Hij voor ogen hebben gehad? Hoe zou Hij willen dat Zijn volgelingen zouden leven? Heeft Hij ooit een zaal gehuurd voor Zijn “spreekbeurten?” Volgens mij hebben ze maar 1 keer een bovenzaal gebruikt en dat was volgens mij voor het laatste avondmaal. Hij was vooral met Zijn discipelen veel op weg. Veel buiten, bij andere mensen of op de berg, in de stilte, bij Zijn Vader. En weer bij de mensen. Daar waar Hij nodig was.

Wij hebben muren om ons geloof heen gebouwd en er een dak opgezet. We noemen dat kerk. Vaak zit er maar 1 deur in om naar binnen te kunnen. In Nederland zijn die deuren ook vaak dicht. En alleen open op zondagmorgen en voor de wekelijkse activiteiten. Ik kom regelmatig in Frankrijk. Daar zijn de kerkdeuren bijna altijd, iedere dag open. En in veel gevallen kan je er terecht voor een gesprek.

Ik denk dat Jezus het liefst wil dat wij bij de mensen om ons heen zijn. De mensen die God op onze weg brengt. Om daar een getuige van Hem te zijn. Niet vanuit het boekje maar vanuit ons hart. Bouwen aan een gemeenschap, bij de mensen. Geen kerk tussen de mensen, maar een gemeenschap bij de mensen. Bijna iedere keer zegt Jezus: Ga heen en verkondig….. Ga heen. Wees er bij, zorg dat je bij de mensen bent en deel.

WWJD2D? Ontmoet mensen daar waar ze zijn. Bouw aan een gemeenschap. Getuig. Ga heen! Naar je buurman of buurvrouw. Breng een bloemetje. Breng de container even terug. Groet elkaar. Maak een praatje. Doe iets…Ga heen!

Een Reactie op “Kerk of gemeenschap?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s