Ik of de ander?

Ik of de ander?   

egoisme

Ik ben zelfstandig ondernemer en vier keer per jaar heb ik een drukke maand. Van die vier drukke maanden is januari vaak de drukste. Op vrijdag 20 januari plofte ik ’s avonds neer op de stoel. Even voor de televisie, kijken wat er in de wereld zoal leeft, gebeurt. Even zappen……’verslaaf aan verzamelen’……ik zag twee verschillende mensen waarvan het huis zo vol met rommel was dat het bijna onwoonbare situaties zijn. Er kwam een maatschappelijk werker aan te pas om te helpen orde te scheppen. Achter deze onwoonbare situatie lagen problemen uit het verleden. Met relaties met ouders en partners. Zaken in het persoonlijke leven die deze mensen bleven achtervolgen. De chaos werd steeds groter. Mooi om te zien dat er orde kwam toen er over de problemen gesproken kon worden. Ruimte in het hoofd bracht ruimte in het huis. Mooi. De één helpt de ander.

Ik was nog niet moe, even verder zappen…..Een programma over “Preppers” …interessant? Even blijven kijken…..Wat zijn dat voor een mensen? Preppers blijken mensen te zijn die zich voorbereiden op een eventuele grote natuurramp, op oorlogen, op het einde van de wereld. Ze kopen grote hoeveelheden eten in dat lang goed blijft. Trainen zichzelf en hun kinderen in overleven. Creëren schuilplaatsen waar ze een tijd heen kunnen vluchten als het moet. Kopen gasmaskers en speciale kleding voor eventuele kernaanvallen etc. Doen regelmatig evacuatieoefeningen. Sommigen hebben een aanhangwagen met een basis survival kit klaar staan. Leren jagen en dieren doden en villen en klaarmaken…..Deze mensen willen koste wat kost in leven blijven en denken daarbij aan zichzelf. Hoe ze zichzelf kunnen redden. Ik had er wel eens van gehoord, maar dat mensen zelfs verhuizen van Engeland naar Slowakije om bij een bos te wonen waar wild (eten) en brandstof (bomen) genoeg is? Waar je weg bent uit het drukke westen….?! “Het roer om” ken ik wel als programma, dat mensen  stoppen met werken in Nederland om ergens in het buitenland een nieuw bestaan op te bouwen, een camping of bed & breakfast te beginnen om deel uit te malen van de maatschappij, maar dit is wel heel anders….preppers…..voorbereiden op de Apocalypse…

Tussendoor nog even kunnen zien hoe Donald Trump het deed tijdens zijn inauguratie. De wereld staat op zijn kop. Mensen denken aan zichzelf. Het bevestigt voor mij dat we in de eindtijd leven. Apocalypse??

Misschien nog even Netflixen dan?? Ik was op zoek naar een korte film omdat het ondertussen al laat geworden was. Nachtwerk wilde ik het er, na een drukke week, niet maken. Ieder mens heeft zijn rust nodig toch? Even zoeken op onderwerpen die mij interesseren….Een film over het leven van de Duitse Irena Sendler tijdens de tweede wereldoorlog. Anderhalf uur. Is te doen….”play” werd ingedrukt.

In die anderhalf uur zag ik het verhaal over een Duitse moedige vrouw die in de tweede wereldoorlog 2500 Joodse kinderen uit het getto in Warschau wist te smokkelen en haar eigen leven apart zette voor anderen. Ze werd uiteindelijk gepakt en gemarteld. Armen en benen gebroken en ter dood veroordeeld. Maar door een omgekochte Duitse soldaat wist ze te ontkomen vlak voor haar executie. Het Poolse verzet had dat nog kunnen regelen.

Jezelf wegcijferen voor de ander….

Oké, even de balans opmaken…waar had ik naar gekeken? Wat gebeurt er in de wereld?

Waar leef ik voor? Voor mijzelf of voor de ander?……….Waar leef ik uit? Angst of liefde?

Jezus…..wat leert U mij, ons, als discipelen? Dat weten we als we naar Zijn leven en levenswerk kijken. Jezus hoefde die vraag niet te stellen: Mijzelf of die ander?

DIE ANDER!! allemaal en altijd!!

En jij? hoe leef jij?

21/01/2017